Podľa čoho vybrať správny drez

Drez je stredobodom celej kuchyne – miestom, bez ktorého sa pri varení jednoducho nezaobídete. Ide skrátka o neodmysliteľnú súčasť kuchynskej linky, ktorá plní celú radu funkcií. Vybrať ted ideálny drez do Vašej kuchyne preto môže byť oriešok. S jeho rozlusknutím Vám pomôže nasledujúci článok.

 

Drez je jedným z najviac frekventovaných a záťažových miest nielen v kuchyni, ale v celom byte. Slúži k umývaniu a oplachovaniu riadu, čisteniu zeleniny aj ovocia, odkladaniu hrncov, k samotnej príprave pokrmov. Tomuto kuchyňskému “multitaskingu” by preto mali zodpovedať aj jeho vlastnosti – drez by mal byť odolný voči nárazom, ľahko udržateľný a čistiteľný a zároveň tiež ladiť so zvyškom linky a kuchyne. Pozrite sa načo je potrebné myslieť pri výbere ideálneho drezu do Vašej kuchyne.

 

Čo zvážiť pri výbere drezu?

1.   Tvar a veľkosť

Voľný priestor a konkrétne umiestnenie drezu v kuchyni je jednou z prvých vecí, ktoré by ste mali pri výbere zvážiť – rozhodne totiž z veľkej časti o jeho veľkosti aj tvare. Do menšej kuchyne sa hodí drez, ktorý nezaberie veľmi veľa pracovnej plochy, v priestrannej kuchyni môžete naopak využiť aj dvojdrez alebo rozšírený drez s praktickým odpadom. Veľkosť drezu preto samozrejme ovplyvňuje aj rada ďalších faktorov – od toho či máte myčku, cez počet členov domácnosti až po to, ako často doma varíte. Čo sa týka hĺbky drezu, pre pohodlné umývanie sa doporučuje aspoň 20 cm.

2.   Umiestnenie a montáž

Veľký vplyv na funkčnosť a tiež životnosť drezu má tiež spôsob jeho montáže a samotného umiestenia na kuchyňskú linku. Podľa typu inštalácie rozlišujeme spôsoby umiestenia drezu na horné (na kuchyňskú dosku), dolné (pod dosku), integrované (v rovine s doskou) s presahom alebo celoplošné, kedy tiež nahradzuje celú časť pracovnej dosky. Pri zapustení drezu do linky je potrebné dbať na dokonalú izoláciu a ochranu proti zatečeniu vody.

3.   Materiál

V dnešnej ponuke nájdete množstvo drezov rôznych typov, tvarov a veľkostí – na výber ale máte tiež z materiálov, z ktorých je drez vyrobený. Tri najčastejšie typy drezov sú nerezové, granitové a keramické, tiež sa môžete stretnúť aj s drezmi sklenenými alebo plastovými. Poďme sa bližšie pozrieť na tri najrozšírenejšie druhy materiálov, z ktorých sa dnes vyrábajú drezy.

Typy drezov podľa materiálov

 

1.   Nerezové

Nerezové drezy sú stále najrozšírejším typom drezov, klasikou, ktorú poznáme tiež z veľkej väčšiny kuchýň v reštauračných prevádzkach. Vyznačujú sa nenáročnou údržbou a vysokou mierou hygienickosti, sú odolné voči vysokým teplotám a obecne majú dlhú životnosť. Na druhej strane je pomerne ľahké ich poškrabať a často sa na nich tvoria výpenaté usadeniny. Doporučená hrúbka plechu pri výbere je aspoň 0,6 mm.

2.   Granitové

Granitové drezy sú stále obľúbenejšie nielen u nás, predovšetkým pre výborné prirodzené vlastnosti a elegantný vzhľad granitu, ktorý je tiež vysoko odolný proti poškriabaniu aj vysokým teplotám. Ďalšou výhodou je široká škála farieb, vďaka ktorej môžete drez jednoducho zladiť so štýlom svojej kuchyne. Zloženie kvalitných granitových drezov by malo byť približne 80 % kremenných pieskov a 20 % spojiv a farbív.

3.   Keramické

Keramické drezy sú štýlové a elegantné riešenie, ktoré v kuchyniach narozdiel od kúpeľní stále nie je tak bežné. Dnes sa dajú dostať aj v iných farbách a prevedeniach ako je klasická biela s lesklou glazúrou. Medzi výhody keramiky patrí popri designovému vzhľadu tiež jednoduchá otázka, stálosť farby a vysoká odolnosť voči chemikáliám. Keramické drezy sú ale všeobecne náchylenejšie k mechanickému poškodeniu, napríklad následkom nárazu.

V ponuke eshopu Baustore nájdete široký výber drezov všetkých základných materiálových prevedení od známych výrobcov včetne príslušenstiev a bohatej ponuky drezových batérií.

Podľa čoho vybrať správny drez